• + 36 30 9825-088 - Anna

Érzelmi inkontinencia

2021. július 7. - Sárköziné Üveges Ágnes, Ági néni
Gyerekeink sokfélék: Van, akiből harapófogóval kell kihúzni, hogy mi történt az oviban, és van aki belépésünk pillanatától kezdve örömmel mesél hazáig. Bizony az ilyen gyermek is fárasztó lehet a szülők számára. De ennél fontosabb, hogy nem tanul meg figyelni másokra, csendben lenni egy kicsit, lenyugodni a napi pörgés után. Elmélyedni, feldolgozni, lényegest a lényegtelentől elkülöníteni.

Megfigyeltem az iskolában, hogy amikor elsőseim egy hosszú délelőtt után „kötelező” csendes 10 percet kaptak – ilyenkor sem beszélni, sem mutogatni nem volt szabad – szinte kivétel nélkül arról számoltak be, hogy mennyire jó volt kicsit megnyugodni.
„Jól esett csendben maradni!” Hozzáteszem, állandó ingerek nélkül maradni.
Tehát úgy gondolom, néha bizony meg kell kérnünk gyermekünket, hogy „kapcsolja le magát” egy kis időre, gondolja végig, mi az az 5 legfontosabb dolog a nap eseményeiből, amit szeretne elmesélni nekünk. Ezzel a lényeg kiemelési képessége is óriásit fog fejlődni.

„Az egészséges érzelmi fejlődés előfeltétele, hogy tudjuk elviselni és kezelni, ha néha rosszul érezzük magunkat, és eltöltsünk valamennyi időt ezeknek a rossz érzéseknek a társaságában: egyedül megküzdjünk velük, feldolgozzuk azokat, hogy aztán ezekkel a megküzdési stratégiákkal, megoldási képletekkel felvértezve haladjunk tovább, azaz fejlődjünk. És ezek azok a lépések, amelyek – és ez a komoly veszély – kimaradhatnak az Y-, és Z-generáció életéből, aminek az egyik legfőbb oka, hogy sosincsenek egyedül…

Ez a korosztály, amellett, hogy mindent és azonnal akar, állandóan kapcsolatban van. Ennek az egyik súlyos következménye, hogy képtelenek bármit is kezdeni a szeparációs szorongással, ami az érzelemfeldolgozás szempontjából igencsak káros. Egyik következik a másikból: mivel állandóan kapcsolatban vannak, sosincsenek egyedül, mivel sosincsenek egyedül, nem tudnak mit kezdeni a magánnyal és a csenddel, ergo nem marad idő az érzelmek megmunkálására

A helyzet viszont az, hogy az érzelmi apparátus lassúsága az azért ilyen, mert az érzelmek kialakulásukhoz, a működésükhöz és a megváltoztatásukhoz idő kell. És ennek a sebességén akkor sem fogunk tudni gyorsítani, ha már mindenki légdeszkán közlekedik és robotok irányítják az életünket. Fontos lenne megérteni és tudomásul venni, hogy az érzelmek feldolgozásához, nekünk embereknek időre van szükségünk" – hangsúlyozta Tari Annamária. 

Ezen a ponton úszik be az Y- és Z-generáció online tértől torzított valóságába egy nagyon fontos fogalom: a holding. A holding a felnőtt korban használatos problémakezelő, konfliktust megoldó, szorongást csökkentő és a stresszhelyzetekkel megküzdő coping stratégiák kiindulópontja és alapja – fogalmazott Tari Annamária, aki a téma kapcsán rámutatott: az idősebb generációs (baby boomer, X-generáció) arra volt „kárhoztatva”, hogy várjon egy történés elmesélésével. Nem egyszer órákig, sőt napokig, hetekig magukban kellett tartaniuk egy traumatikus élményt, vagy fontos információt. Ez az Y- és Z-generáció számára gyakorlatilag elképzelhetetlen.”

Mindent és azonnal ki lehet lökni, és ezzel a lehetőséggel nagyon sokan élnek is: a sok selfie, a meghatározó életesemények megosztásának lehetősége oda vezetett, hogy egyre több ember szenved – Tari Annamária rendkívül találó definíciójával élve – érzelmi inkontinenciától.

Vegyük észre mivel is állunk szembe, csendesedjünk le és figyeljünk egy kicsit magunkra, majd feltöltődve egymásra is!

© 2010-2022 Ovisuli - Minden jog fenntartva | https://ovisuli.hu

Az oldal sütiket (cookies) használ, melyek célja, hogy jobban ki tudjuk szolgálni a weboldalunkra látogatókat. Tudjon meg többet...